przegląd gazowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paragraf
    Ambiente
    • 2010
    • 130

przegląd gazowy

Zamieszczone przez radek radziszewski
    Zamieszczone przez Agamek12
    o tototo...
    I nic nie podpisuj podczas spotkania - weź dokument do domu, przeanalizuj i przynieś kolejnego dnia...
    no to oczywiste jeśli by zaistniała taka sytuacja
    sory za OT albo czym takim podpisz http://allegro.pl/super-szpieg-dlugo...440530615.html :diabelski_usmiech tak dla rozluźnienia napiecia :diabelski_usmiech
  • Marx
    Elegance
    • 2009
    • 865

przegląd gazowy

Witam
    Posiadam 1,6 z gazem dołozonym w salonie. Posiadanie gazu wymaga corocznego przeglądu zarówno w ASO (przegląd "gazowy" - gwarancja na isntalację) jak i w okręgowej stacji obsługi pojazdów (z gazem trzeba się meldować co rok). Oprócz tego jest też wymaganie że przegląd w ASO trzeba zrobić po 10 tys km (poprawcie jeśli się mylę) jeśli ma się gaz.
    Rok minie dopiero w listopadzie a ja mam ponad 9 tys.km.
    Jest tez chyba jakieś wymaganie że trzeba się co jakiś czas pojawić w ASO (co rok?) aby wykonać przegląd w celu nieutracenia gwarancji - niestety nie mam ksiązki pod ręką aby sprawdzić.

Pytanie brzmi, kiedy i gdzie jechać na przegląd?

1) Poczekać do listopada i zrobić wszystko w ASO (z tego co zrozumiałem ASO ma uprawnienia do wbicia przeglądu w DR)
    2) Zrobić teraz przegląd gazowy w ASO, a w listopadzie przegląd w stacji obsługi
    3) Zrobić teraz przegląd gazowy w ASO, a w listopadzie kolejny przegląd w ASO

Pytanie dodatkowe - co obejmuje przegląd gazowy, tylko wymianę oleju i sprawdzenie instalacji (filtr gazu itp) czy coś więcej

Komentarz

• str33t
      Rider
      • 2010
      • 625

Też mam instalację gazową w swojej Octavce (nie skodowską) i z przeglądami gazu robię tak, że po przejechaniu 10000 km jadę na wymianę filtrów ( w gwarancji mam wpisane, że co 8000 - 10000 km, to trzymam się tej górnej granicy) i ta wymaiana jest u mnie traktowana jako przegląd instalacji gazowej. Poza tym przy corocznym badaniu technicznym auta fachmany też coś tam sprawdzają przy gazie.
      Ja na Twoim miejscu pojechałbym do serwisu Skody (jak dobijesz do tych 10000km) i wymienił filtry (co 10000 jeden, a co 20000 dwa) i wtedy zapytał o gwarancję. Ja kupiłem swoją Octavkę, jak już miała przejechane ponad 10000 tyś na gazie i pierwszy przegląd instalacji był robiony 3 miesiące po instalacji po przejechaniu pierwszych 10000 km na gazie. Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniłem o co chodzi? :wink:

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

sprawdzają też szczelność instalacji oraz zużycie poszczególnych jej elementów..
        jeżeli chcesz wymienić filtry to policzą Ci ze 100zł więcej...jeżeli tankujesz na jakiś lepszych stacjach to te filtry można wymieniać rzadziej( lepszy gaz ,mniej w nim syfu).
        Ja zadzwonił bym do ASO i zapytał kiedy mam podjechać na przegląd,albo ewentualnie robił 2przeglady jednego dnia...
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• tom.tom
          Rider
          • 2009
          • 296

Dodam tylko, ze moja Octavia BFQ na gazie fabrycznym była w serwisie tylko podczas zakładania tego gazu i na pierwszym przeglądzie po 15 tys. km. Powiedzieli że wykonali korekty ustawienia map, a okazało się, że nie tylko nie wykonali żadnych korekt, ale nie potrafili odpowiedzieć na podstawowe pytania o soft, jakich korekt dokonali, dlaczego czasem gaśnie. itd... Instalacja za to założona perfekcyjnie i za to im chwała (chociaż nie dokręcili jednej nakrętki mocowania zbiornika od spodu oraz listwa wtryskiwaczy ocierała o plastikową osłonę silnika kabelkami co spowodowałoby przetarcie kabli i awarie listwy wtryskowej gdybym tego nie zauważył)

Akurat osobiście bawię się z gazem od paru lat - instalacje na Omegasie oraz Stag 300 - i po przejechaniu 40 tys. km (od kwietnia 2009) mam następujące wnioski - do podzielenia się z innymi użytkownikami:

1. Oryginalny filtr fazy lotnej MED w moim przypadku nie wymaga wymiany po przejechaniu tych 40 tys - jest idealnie czysty, może przez dobrej jakości gaz z BP blisko mojego domu. Nie wymieniłem, testuję dalej ile przejedzie aż dojdzie do zanieczyszczenia. Filtra fazy cieklej nie wymieniam z zasady, dopoki nie wystapia bledy spadku cisnien z powodu zatkania filtra. W poprzednim aucie po 120 tys. filtr fazy cieklej byl wymieniany pierwszy raz. Ale to tylko zasluga czystego gazu. Brudny gaz to zatkany filtr. Ale nie ma co przesadzac.

2. Mapy wymagają korekcji i to poważnej po 15, 25, 35 tys. km - u mnie do 35 tys. musiałem skracać dawki szczególnie przy średnich parametrach pracy silnika, a potem znowu nieco wydłużać (tak jakby wtryskiwacze wpierw nieco się wyrobiły i otwierały się na dłużej niż zadaje sterownik, a potem już tak zostały). W Skodzie nie mają o tym niestety pojęcia, potrafią tylko wykonać autokalibrację. Polecam warsztaty Landi Renzo a nie Skodę.

3. We wszystkich Octaviach występował problem gaśnięcia na gazie przy pewnych okolicznościach - do Skody oczywiście nie ma co jechac nawet. Trzeba wgrać najnowszy soft i wykonać ręczną modyfikację mapy w miejscu gdzie silnik schodzi z wyższych obrotów podczas zdjęcia nogi z gazu (muszą być sztucznie podwyższone dawki żeby nie zgasł).

4. Po 25 tys. padł czujnik temperatury w reduktorze - pokazywał -70 st. C Wymieniłem na inny czujnik nie z Omegasa - bo one padają szybko. Objawy to brak przełączania na gaz po nagrzaniu silnika do 50 st. przez długi czas.

Poza tym to Omegas montowany w Octavii jest najlepsza instalacja jaka mialem kiedzkolwiek w aucie. Szczegolnie jestem zadowolonz z montazu instalacji przez serwis Skody. Nie umieja ustawiac, za to umieja montowac.

Pozdrawiam Tom
          Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• dontak
            Rider
            • 2008
            • 586
            • Octavia III combi (5E5)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja robiłem przegląd gazu dopiero na przeglądzie po 15kkm. Nikt o nic się nie doczepił że nie byłem po 10kkm. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem że po 10kkm trzeba robić przegląd gazu. Na przeglądzie 15kkm oprócz filtra oleju, oleju i filtra gazu sprawdzili zawieszenie tzw. ścieżka, szczelność instalacji gazowej podłączyli kompa i sprawdzili błędy.
            Na Twoim miejscu poczekałbym aż minie rok.
            OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• baca10
              RS
              • 2009
              • 6225

Marx, jak masz instalacje lendi to przeglad robisz co 15 tys. a do dowodu robisz co rok Jak chcesz wszystko na raz to jedz do Rybnika do kolegi S3 Chris

Komentarz

• Marx
                Elegance
                • 2009
                • 865

baca10, a co kolega z Rybnika robi lepiej/gorzej niz zwykly tandem ASO/SOP?

Komentarz

• baca10
                  RS
                  • 2009
                  • 6225

Zamieszczone przez Marx
                  baca10, a co kolega z Rybnika robi lepiej/gorzej niz zwykly tandem ASO/SOP?
                  Ja jestem z jego uslug zadowolona, nie wspominajac ile czasu zaoszczedzilam :szeroki_usmiech A maz nawet byl przy aucie jak w nim grzebali

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

Poczytałem książki i faktycznie zarówno przegląd auta jak i samego gazu jest po roku/15 tys.km. Czy ASO kasuje dodatkowo za wbicie pieczątki do DR?

Komentarz

• baca10
                      RS
                      • 2009
                      • 6225

Zamieszczone przez Marx
                      Poczytałem książki i faktycznie zarówno przegląd auta jak i samego gazu jest po roku/15 tys.km. Czy ASO kasuje dodatkowo za wbicie pieczątki do DR?
                      Tak musisz doliczyc 162zl

Komentarz

• krzys301
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 244
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 10 20:28 ]
                        :_)

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 10 20:28 ]
                        :_)

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 10 20:29 ]

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

Krzys, a po polsku moze bys cos napisal...?

Komentarz

• krzys301
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 244
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[ CYTAT ?????????????????????

"1. Oryginalny filtr fazy lotnej MED w moim przypadku nie wymaga wymiany po przejechaniu tych 40 tys - jest idealnie czysty, może przez dobrej jakości gaz z BP blisko mojego domu. Nie wymieniłem, testuję dalej ile przejedzie aż dojdzie do zanieczyszczenia. Filtra fazy cieklej nie wymieniam z zasady, dopoki nie wystapia bledy spadku cisnien z powodu zatkania filtra. W poprzednim aucie po 120 tys. filtr fazy cieklej byl wymieniany pierwszy raz. Ale to tylko zasluga czystego gazu. Brudny gaz to zatkany filtr. Ale nie ma co przesadzac. "

MAM ROZUMIEC ze filtr fazy lotnej ( ten przy listwie) wymieniasz rzadziej niz 40 tys. km , a fazy cieklej Co 120 tyś. km ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????????? :idea:

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 20:41 ]
                            POZA TYM PIERWSZY PRZEGLAD TRZEBA ZROBIC DO 1000 KM W/G ksiazki gwarancyjnej i to za 100 zł , gdzie nic nie robia

Komentarz

• S3 CHRIS
                              Elegance
                              • 2006
                              • 979
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

krzys301, dawno nie czytalem ks.serwiisowej z gazu ale wydaje mi sie ze po 1000 kiedys był dobrowolny jak sie myle nie bic
                              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• baca10
                                RS
                                • 2009
                                • 6225

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                                krzys301, dawno nie czytalem ks.serwiisowej z gazu ale wydaje mi sie ze po 1000 kiedys był dobrowolny jak sie myle nie bic
                                Przeglad jest po 1000 i jest bezplatny, dopiero nastepne sa platne

Komentarz

• Marx
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 865

dodam że pierwszy przegląd gazowy bezpłatny jest tylko w ASO w którym auto zostało zakupione.

Podpytam jeszcze jak najtaniej załatwić pierwszy przegląd? Podobno taniej wyjdzie jeśli samodzielnie zakupię materiały eksploatacyjne, czyli co konkretnie? filtr oleju, olej, filtr kabinowy, coś jeszcze? co z filtrami gazu?
                                  jak rozumiem koszty takiego przeglądu to:
                                  1) w/w filtry i olej
                                  2) robocizna za wymianę w/w (80zł?)
                                  3) koszt przeglądu gazowego (ok 100zł?)
                                  4) pieczątka do SKP (165zł)
                                  Coś pominąłem? Czy moglibyście zerknąć na rachunki z pierwszego przeglądu i napisać za co ile wyszło?

Komentarz

• baca10
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6225

Zamieszczone przez Marx
                                    dodam że pierwszy przegląd gazowy bezpłatny jest tylko w ASO w którym auto zostało zakupione.

Podpytam jeszcze jak najtaniej załatwić pierwszy przegląd? Podobno taniej wyjdzie jeśli samodzielnie zakupię materiały eksploatacyjne, czyli co konkretnie? filtr oleju, olej, filtr kabinowy, coś jeszcze? co z filtrami gazu?
                                    jak rozumiem koszty takiego przeglądu to:
                                    1) w/w filtry i olej
                                    2) robocizna za wymianę w/w (80zł?)
                                    3) koszt przeglądu gazowego (ok 100zł?)
                                    4) pieczątka do SKP (165zł)
                                    Coś pominąłem? Czy moglibyście zerknąć na rachunki z pierwszego przeglądu i napisać za co ile wyszło?
                                    Musze sie z toba nie zgodzic, darmowy przeglad robilam gdzie indziej LPG zakladane bylo w Katowicach, a przeglad robilam w Rudzie Slaskiej i problemow nie robili, co do rachunku musisz doliczyc swiece gdyz to tez jest wymagane wiec dochodzi ci jakies 120 zl, koszty mozesz troche obnizyc zamieniajac filtr gazu na rozbieralny, wtedy placisz tylko za wklad, koszt okolo 30zl

Komentarz

• jedrek1111
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 38

Zamieszczone przez baca10
                                      co do rachunku musisz doliczyc swiece gdyz to tez jest wymagane wiec dochodzi ci jakies 120 zl,
                                      Po 10 tys wymiana świec? A gdzie to jest wymagane?
                                      OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007

Komentarz

• PanPys
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 19

A po ilu kkm wymienialiscie swiece ? Nakreciłem 45kkm i zastanawiam się czy juz czas czy nie (1.6 BFQ z gazem landi "fabrycznym" )

Pozdrawiam, M.

Komentarz

• jedrek1111
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 38

Ja mam 55 tys i nie ruszane od nowości i zastanawiam się nad wymianą przy 60 tys.
                                          OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007

Komentarz

• Johnny_B
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 372

ja wymieniałem przy 50kkm

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

Zamieszczone przez jedrek1111
                                              Zamieszczone przez baca10
                                              co do rachunku musisz doliczyc swiece gdyz to tez jest wymagane wiec dochodzi ci jakies 120 zl,
                                              Po 10 tys wymiana świec? A gdzie to jest wymagane?
                                              nie po 10 lecz po 15 tys jest wymiana swiec, niestety mnie to zaskoczylo, ale tak sobie zyczy Landi

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

czy ktos moglby zerknac na fakture z pierwszego przegladu i podac za co i ile zaplacil? zastanawiam sie ile np taniej sa filtry czy olej, czy warto w ogole kombinowac?

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

Zamieszczone przez Marx
                                                  czy ktos moglby zerknac na fakture z pierwszego przegladu i podac za co i ile zaplacil? zastanawiam sie ile np taniej sa filtry czy olej, czy warto w ogole kombinowac?
                                                  Filtr mi wyszedl taniej w ASO, olej mialam wlasny, zaoszczedzone sporo piniazkow :szeroki_usmiech ogolnie lepiej kombinowac :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...